• Elin Iderström

Vad är nyslungad honung?

Uppdaterat: 26 juli 2020

Kärt barn har många namn. Nu på sommaren kommer årets första nyslungade honung, men vad betyder det egentligen och vad är skillnaden mellan nyslungad honung och annan honung?


Tre olika honungsburkar på en träbricka med jordgubbar på.
Tre burkar av smaskig, nyslungad honung. En delikatess som passar ypperligt fint att köpa från din lokala biodlare!

Nyslungad honung är rinnande, färsk honung som går att ringla över maträtter och annat gott. Den innehåller alltid 100 % honung, utan tillsatser.


För att honung ska få kallas nyslungad, ska den fortfarande vara rinnande och vara slungad (det vill säga att biodlaren tagit ur den ur vaxkakorna) för max tre månader sedan.


Honung generellt anses vara väldigt hälsosamt. Den innehåller olika sorters sockerarter, vatten och olika mineraler, vitaminer, inhibiner, enzymer, pollen med mera. Ny forskning har dessutom visat att honung i färskt tillstånd innehåller tolv olika mjölksyrabakterier. En del menar att det finns mer av både mjölksyrabakterierna och de andra nyttigheterna ju färskare honungen är. Tummen upp för nyslungat alltså!


Av svensk honung så är det bara nyslungad honung som är rinnande. Efter ett tag stelnar i princip all nordisk honung, med några få ovanliga undantag. Viss honung från andra länder, som till exempel akaciahonung, håller sig naturligt flytande tack vare att den innehåller en högre halt av fruktos än vad den svenska honungen gör. Men vill du ha rinnande, lokalproducerad honung, får du alltså vara framme snabbt medan det finns nyslungad att köpa.


Honungsburk med en sked.
Årets första nyslungade rinner lätt och har en tunn, fin konsistens. Lite som en tunn, ljus sirap.

Honung ringlas ner på vitt rostat bröd.
Rinnande honung passar fint att ringla över gratinerad ost, på rostat bröd, jordgubbar eller andra godsaker.

Nästan all svensk honung (med nämnda ovanliga undantag) är rinnande när den tas ur vaxkakorna, men kristalliseras så småningom. Det betyder att det blir som små kristaller i den, som kan kännas sockriga eller som små korn. Honungen blir liksom hårdare och locken på burkarna kan kärva fast.


Det här är en helt naturlig process och det betyder inte att någon har fuskat med socker i din honung. Tvärtom. Det kan vara ett tecken på att det verkligen är 100 % äkta honung du har köpt.


En honungsburk med krislliserad honung.
Här är kristalliserad honung i en burk från förra året. Den känns kornig i konsistensen och rinner inte längre.

För att honungen inte ska kristalliseras till dessa små hårda kristallkorn, finns det en tradition i Sverige att röra eller ympa honungen. Man tillsätter ingenting, men rör sönder kristallerna i honungen så att den kristalliseras under omrörning. Då slipper man sockriga kristaller och får en honung som har en tjockare konsistens som inte rinner, men är len och mjuk.


Det här är framför allt de två varianter av honung du som köpare behöver känna till:

- Nyslungad honung är rinnande och färsk, men kan bli korning om några månader

- Rörd/ympad honung har en fast och len konsistens som håller sig så i runt två år

- Båda två innehåller endast 100 % honung utan tillsatserÄr nyslungad honung "raw"?

Honung får faktiskt värmas upp utan att märkas ut, både sådan som är nyslungad och sådan som är rörd eller ympad. Det är vanligast bland större producenter som har stora mängder honung att ta rätt på och kan till exempel göras om honungen har hunnit kristalliseras och blivit korning. Då kan den värmas så att den blir rinnande igen.


En del nyttigheter i honung försvinner när den värms och tyvärr kan du inte veta om honungen som står i hyllan i affärerna är uppvärmd eller ej.


Min uppfattning är dock att ytterst få små biodlare värmer sin honung, dels för att det inte behövs i hanteringen om man har honung i mindre mängder och dels för att det blir ett till moment som tar tid och kostar pengar. Honung är i sig fermenterad av bina och brukar hålla minst två år, väldigt ofta längre ändå, utan uppvärmning.


Honung som rinner genom en sil.
Nyslungad honung som säljs av mindre biodlare har oftast bara slungats och silats innan den tappats upp på burk.

Tips!

  • Om du vill ha rinnande, svensk honung året om går den utmärkt att frysa. Du kan frysa den i små burkar eller i istärningar och ta fram vartefter du behöver. De flesta nyttigheter behålls även om honungenhar varit fryst.

  • Du kan värma honung som kristalliserat sig så blir den flytande igen, dock förlorar den lite av sitt nyttiga innehåll då. Men inte allt, och smaken håller sig väldigt bra!

  • Jag brukar använda kristalliserad honung i te, såser eller till bakning. Då spelar inte konsistensen någon roll.


Hoppas du hittar fin loka honung att köpa i sommar!

Vi är med och säljer nyslungad honung på Karlstads REKO-ring den 1 juli.


Ha det fint,

hälsar Elin i värmeböljan

1 kommentar