• Elin Iderström

Vad är en bivaxduk?

Uppdaterat: 9 apr. 2020

Det är dags att byta ut engångsplasten en gång för alla. Ett bra alternativ är att byta plastfolie mot bivaxdukar. Men vad är det egentligen?En bivaxduk består av tyg som behandlats med bivax. Duken är vattentätt och går att använda om och om igen. Vi gör dem av återbrukade tyger i 100 % bomull som vi smälter in bivax i och låter torka. Andra som tillverkar dem tillsätter jojobaolja och tallkåda för att få mer klistrighet.


Bivaxduken används till skålar, mattallrikar, degar, frukt, grönsaker och massor av annat. Du lägger duken runt det som ska täckas, trycker mjukt med dina händer mot duken tills den blir varm och formbar av värmen från händer och sedan nyper du till. Klart! Nu håller det som ska förvaras mycket bra i kylskåpet eller i en matsäck.När den är ren låter du den lufttorka, sedan är det bara att lägga ner i lådan där du tidigare hade plastfolie och vänta tills den behövs igen. Förvara den gärna mörkt och i rumstemperatur när den inte används, helst ihoprullad eller helt platt för att undvika veck i vaxet. Använd den inte direkt mot rått kött eller fisk heller för säkerhets skull.


Bivaxduken har en riktigt lång hållbarhet. Räkna med minst ett år. Om vaxet börjat bli ojämnt eller lägga sig i veck kan du lägga den på ett bakplåtspapper i ugnen några minuter på 75 grader, så smälter vaxet ihop jämnt igen. Det är också ett bra sätt att pigga upp en bivaxduk som börjar kännas lite torr och tråkig.


Bästa bivaxet

Till våra dukar använder vi bara det bästa bivaxet från vår egen biodling eller lokala biodlare som vi vet har förtroende för att de tar hand om bin och vax väl. På så vis har vi full koll på vad vaxet innehåller och hur det har behandlats, så att det tryggt går att använda till att förvara mat.


Bivaxet som används är:

  • täckvax, det finaste och renaste vaxet som bina använder för att täcka över sommarens insamlade honung med.

  • tillverkat av bina den senaste sommaren, alltså inte återanvänt

  • ej utsatt för någon som helst form av behandling i bikupan.

  • varsamt skrapat, förvarat, rensat, smält och silat.

  • varsamt upphettat, för att fortsätta vara antibakteriellt och behålla alla sina andra fantastiska egenskaper.


Om du ska göra egna bivaxdukar rekommenderar jag verkligen att köpa täckvax direkt av en biodlare. Gärna en från ditt grannskap så att du får med just ditt grannskaps blomförnimmelse i vaxet! Vanligt bivax som du köper i ark från hobbyaffärer eller från storproducenter innehåller återanvänt vax, som kan innehålla spår av både medicinska behandlingar av bisamhällena eller vara utspädda med parafin. Vet du inte vad du har för va och exakt vad det innehåller så tycker jag du ska göra annat med den än att förvara mat i.
Det är väldigt kul att göra egna bivaxdukar av återbrukade tyger, att få matcha fina mönster och färger och ge liv åt den där rullen som bara har legat bortglömd långt inne i ett skåp. Jag gillar att ta fram kombinationer som passar till olika tillfällen. Här över är en rulle som jag såg framför mig skulle bli en perfekt gå bort-present på nyår.

/Elin