• Elin Iderström

Välkommen till Tistelgården!

Uppdaterat: 15 apr. 2020

Ni skulle bara veta hur många gånger jag stuckit mig på en vass tistel när jag krupit runt på knä och rensat ogräs. Vår gård kryllar av dem. Varje år tittar tistlarna envetet upp igen med sina kraftiga stammar, hemska taggar och djupa rötter. Trots deras alldeles underbara lila blommor hade jag kunnat hata dem och velat utrota dem med alla tillgängliga medel. Särskilt de dagar jag gått barfota och trampat på en extra jäklig historia...


Men vet ni vad? Tistlar är fantastiska biväxter som ger bina massor av pollen och honung. Jag har också lärt mig att tistlar växer på näringsrika jordar, gärna leriga sådana, och de långa rötterna hjälper faktiskt till att bearbeta jorden! Det tackar vi för. Det går till och med att käka tistelrot, späda stjälkar och den inre delen av tistelblomman! Så blir det nödår vet ni vad som står på vår meny.


Vi behöver alla lyfta våra blickar och inse att vi ingår i ett underbart häftigt och komplext ekosystem, som vi faktiskt inte riktigt förstår helheten av. Tistelgården är en ansats att leva i samklang med det systemet. Inte att maxa någon produktion eller att utrota tistlarna för att få ultimat mycket potatis att kränga, nej. Att vårda den här lilla biten jord vi har fått till låns så bra vi bara kan, se ett sammanhang större än oss själva och må jädrigt bra på köpet.Fakta om Tistelgården:


- Tistelgården ligger i Norra alsterdalen, någon kilometer norr om Alsters kyrka. Gården är liten, bara en 6500 kvadratmeter så där, men den inhyser ändå flera bikupor, sex familjemedlemmar, ett gäng katter, en ständigt växande grönsaksodling och massor av kreativa projekt.


- Tistelgården har ingen fast butik, varken här på gården eller på webben. Under 2020 säljer vi istället våra produkter främst genom REKO-ring Karlstad, marknader och olika evenemang.


- Sommaren 2012 när vi flyttade hit från en lägenhet i stan satte vi upp några pallkragar, sådde lite sallad och morötter och rädisor. Jag blev alldeles golvad av känslan att kunna odla egen mat! Sedan dess har grönsaksodlingen bara växt. Nu är min köksträdgård runt 500 kvm och levererar hejdlöst massa grönsaker.

- 2019 köpte jag en begagnad biodlingsutrustning och bisamhällen från en biodlare i Karlstad. Jag hade länge varit nyfiken på bin, och efter att ha sett en annons på Facebook slog jag till ganska spontant. Det blev massa bin, bikurs och uppstart av biodlingen som en del av mitt företag.

- Förutom bikuporna här på gården har vi också en bigård i Skål-Gräsås. Med lite tur har vi fler bigårdar redan denna sommar. Vi vill gärna hjälpa till med pollineringen runt hela Alsterdalen.

- Tistelgården är ett hittepånamn. Vår gatuadress är betydligt tristare.

- Våra bin är av arten Buckfast.
Jag som driver Tistelgården heter Elin Iderström. Det är jag som sitter bakom tangenterna här på faecbook och i de digitala kanalerna, klär på mig bidräkten för att sköta biodlingen, fixar med företagsadmin genom min enskilda firma och jag som stryker bivaxet på bivaxdukarna. Till god hjälp här på gården har jag också min man Niklas och våra föräldrar som fixar med allt möjligt.

Kreativa projekt online och i den värmländska verklighetens djupa mylla är det bästa jag vet! Om du vill få tag i mig nås jag bäst på mejlen hej@tistelgarden.se. Hör gärna av dig - samverkan och samarbete tror jag starkt på. Särskilt lokalt!


Allt gott /Elin

2 kommentarer