• Elin Iderström

Tistelgården presenterar: Kulingprocenten

Tistelgården ska vara ett hållbart företag som positivt till både natur, människor och djur. Kulingprocenten är nästa kliv i den utveckling – och samtidigt en hej då-ros till världens finaste förskola.
Jag har väldigt höga ambitioner med Tistelgården. Som företag måste det vara hållbart och positivt för mig, miljön, andra människor och djuren på alla vis, annars får det vara.


En av de saker som jag vill göra med Tistelgården är att fördela vinsten på bra saker. Just nu under uppbyggnadsfasen finns det väl egentligen ingen vinst om jag ska vara ärlig, men jag har bestämt mig för att åtminstone lägga en procent från försäljningen på något bra. En procent är inte mycket, men hellre att vi gör vad vi kan än inget alls, eller hur?


Så, från och med idag och för all framtid, kommer en procent av Tistelgårdens vinst att gå till Friluftsfrämjandet. Gåvan heter Kulingprocenten, döpt efter mina barns underbara Ur och skur-förskola Kulingen.


Varför Friluftsfrämjandet?

Friluftsfrämjandet är Sveriges största friluftsorganisation. Deras hjärtefrågor är att värna om att få fler att njuta av friluftslivet på ett hållbart sätt och de jobbar på bred front för att ge friluftslivet goda förutsättningar, nu och i framtiden.


Förutom att de skapar möjligheter för friluftsliv på alla möjliga sätt genom till exempel Skogsmulle, olika aktiviteter, Ur och skur-pedagogiken och mycket mer så driver de också på för att samhället ska ta ansvar för att naturvistelse och friluftsliv blir tillgängligt för alla barn, oavsett bakgrund. Det tycker jag är så otroligt viktigt!


Jag tror, att om vi ska vilja och kunna ta hand om vår planet så behöver vi känna den och vara i den. Jag tror också, att vi alla mår bra av att få vistas i vild natur och att det borde vara en möjlighet för alla barn. Det är därför helt rätt organisation att stötta för Tistelgården.Varför ska det heta det Kulingprocenten?

I år slutar vårt yngsta barn på förskolan. Alla våra tre barn har gått på samma förskola, Kulingen i Karlstad, så vi som familj har gjort hela 11 år där. Det har varit helt fantastiskt. Allra mest för underbar personal, men också för allt annat barnen fått med sig.


Kulingen är nämligen en Ur och skur-förskola, där pedagogiken bygger på Friluftsfrämjandets koncept med långa utevistelser och upplevelsebaserat lärande. Vi har älskat det! I ur och skur har barnen fått vara ute, lekt och lärt, utvecklats, utmanats och fått en nära relation till naturen. Det har varit skogspromenader och mullesånger, packade matsäckar och sittunderlag, och dagar på utegården där leken nästan aldrig behöver avbrytas. Vi har hämtat skitiga glada barn på förskolan, som varenda dag har fått vara ute i massor och upplevt små äventyr i skog och närmiljö.


Jag vet inte hur man tackar för 11 år av dagliga blöjbyten, tröstande kramar, uppmuntrande tillrop, snoriga snytningar och leriga klädbyten. 11 år av att ha sett och månat om våra barn. 11 år av att ha varit en del av vår vardag och vårt liv som familj. Det går ju inte.


Att döpa Tistelgårdens bidrag till Friluftsfrämjandet till Kulingprocenten får bli vårt tack. Vi hoppas att vi kan ge vidare en smula av det ni gett våra barn, till andra barn. Tack, alla ni som jobbar på Kulingen!


Och du som köper honung från Tistelgården. Nu vet du att en liten, liten del av det du betalar alltid kommer gå till att ge fler barn chansen att uppleva äventyr i, och bygga en relation till, vår natur.


Himla bra va?

/En glad och stolt Elin