• Elin Iderström

Så funkar REKO-ringen

Vi säljer vår honung och andra produkter på REKO-ring Karlstad. Men vad är en REKO-ring och hur handlar man där?Tänk om det skulle gå att enkelt få se de bästa produkterna från grannarnas odlingar och gårdar varje vecka och sedan beställa riktigt godbitarna hemifrån soffan?


Ja, typ så fungerar en REKO-ring. Konceptet kommer från Finland och går i korthet ut på att producenter av reko och eko mat lägger upp annonser i en facebookgrupp, du som köpare beställer hemifrån och sedan vid ett bestämt tillfälle åker du och hämtar din beställning. Reko står för rejäl konsumtion och betyder att maten ska vara både reko och eko, schysst och nära producerat. Dessutom är tanken att utveckla landsbygden genom att skapa en närmare relation mellan den som gör maten och den som köper. Relationsmat helt enkelt. Det ÄR ganska häftigt att köpa en ost av någon som med exakthet kan berätta var den lilla getflocken som mjölken kommer från har strövat under dagen. Eller käka grönsaker som man vet är sådda och skördade för hand några kilometer bort. Så ska mat vara!


Dessutom är det bra för oss som säljer varor att göra på det här sättet. Det blir tidseffektivt att åka till ett utlämningsställe en timme i veckan jämfört med att lägga heldagar på till exempel marknader och svinnet och transporterna minskar eftersom vi bara behöver ta med exakt det som vi vet är beställt och kommer säljas.


Karlstads REKO-ring

Karlstad har en REKO-ring där massor av fina producenter lägger ut sina varor till försäljning en gång i veckan. Innan vi satte igång med biodlingen handlade vi redan där och det fortsätter vi med nu! Några favoriter är grönsaker i säsong, som här grönsakskassen från Torfolk, ost som liknar halloumi men som är schysst producerad här i Värmland och nybakt surdegsbröd. Gah, det vattnas i munnen bara av att tänka på det. Det finns också ett par producenter som gör fantastiskt gott godis... Bara det gör det värt en handlingstur.Så handlar du:

  1. Bli medlem i Facebook-gruppen som heter REKO-ring Karlstad.

  2. När du blivit insläppt i gruppen kan du läsa igenom inläggen där för att se vad som finns att köpa. Varje producent lägger upp ett inlägg i gruppen om vad de säljer för veckan. I inläggen finns också information om hur du betalar, det brukar oftast vara swish som gäller men många har flera betalalternativ. Du kan i de flesta fall välja mellan att betala i förväg eller att betala på plats.

  3. Gör dina beställningar genom att skriva direkt i producentens inlägg. Håll utkik efter svar så du ser att de sett ditt köp!

  4. Hämta din beställning direkt från producenten på den bestämda tiden för utlämning.

  5. Klart! Nästa vecka upprepar sig allting så du kan fortsätta att köpa finfina lokala varor så snart du behöver.

  6. Obs! Kolla alltid upp senaste informationen om utlämningstider och annat i REKO-gruppen på Facebook när du gör en ny beställning. Det ändras ibland.


REKO-ringar finns på allt fler ställen runt om i Sverige. Du som inte bor runt Karlstad kan söka efter mer lokala ringar närmare där du bor.Varför REKO?

REKO-ringen i Karlstad administreras av fyra personer; Elin Cederberg, Marica Möller, Yohanna Amselem och min vän Ulrika Neldorin. Även Lena Calais från Nifa, en branchförening för värmländska mat- och dryckesföretag är med och sköter ruljansen.


Jag ställde några frågor om REKO till Ulrika:


Vad är din roll i REKO-ring Karlstad?

Att tillsammans med Elin Cederberg och Yohanna Amselem administrera fb-sidan. Det innebär allt ifrån att sätta och hålla ramar för att säkerställa reko kvalitet och lokal anknytning på det som erbjuds, förmedla tydlig info till kunder och producenter, svara på frågor till att sprida rekos budskap genom föredrag, media eller kommunicera med myndigheter i de fall då det behövs. I några få fall har vi fått lösa uppkomna problem eller tvister.


Vad är det som är så bra med REKO?

Förutom att de ger en möjlighet för många små producenter och mathantverkare i närområdet att få sälja sina varor direkt till kund utan mellanhänder så gör förbeställning av varor att matsvinnet minskar då ingen tar med annat än det som beställts dvs inget blir dåligt i hanteringen eller i transport. Då fler mindre producenter får möjlighet till försörjning ökar matsäkerheten i länet. Den senaste pandemin visar tydligt hur viktigt det är att vi producerar mer hållbar mat i vår närhet. Reko är relationsmat vilket har framtiden för sig. Fler och fler efterfrågar att de vill veta vart maten de äter kommer ifrån. De vill kunna prata med sin bonde.


Vilka är dina bästa köptips på REKO? Jag tycker det bästa är att allt oftast är helt färskt, nybakat och nyskördat - sådant är svårare att finna i butik. Själv köper jag allt från honung, bröd, köttlådor, och så har jag stående prenumeration på ägg och kycklingar.


(Ulrika Neldorin är inte bara min kompis, hon är också permakulturdesigner och receptkreatör med förkärlek för goda bakterier och fermentering. Hon har ett gediget miljö-CV i Värmland då hon varit med och startat två ekoguider, REKO-ring Karlstad och skapade Värmlands första ekokasse. Så himla bra! Nu driver hon företaget Neldorins trädgårdar tillsammans med sin man Magnus som även gör biokol. Några av de tjänster de kan erbjuda är hållbar trädgårdsdesign, trädbeskärning och kurser i fermentering och biokol. Om det låter intressant kan du höra av dig till Ulrika på 0707-585004 eller gataverde@fripost.org.)När vi börjar kunna sälja sommarens honung någon gång mot slutet av juni räknar vi med att vara med på REKO varje vecka. Fram till dess är vi med mer sporadiskt när vi har växter och bivaxgrejer att sälja. För att veta när vi är med är det bra att vara med i REKO-gruppen eller följa Tistelgården på Facebook. Där lägger vi alltid ut en blänkare så du inte missar när vi säljer.


Hoppas vi ses på Reko!

Elin