• Elin Iderström

Piplök - bästa biväxten april

Det första ätbara som tittar upp i vår trädgård på våren är piplök. En god matlök till oss människor och snart ett blommande paradis för bina.


Så här ser en delad piplöksplanta ut, tidigt i april. Är det en liten planta gräver jag upp den och drar isär den med händerna. Är den väldigt stor är det en spade rakt igenom som gäller - och jag får ta i!

I mars är hela gården grå, grå, grå. Ljuset är obarmhärtigt hår och kallt. Ingenting är grönt - utom piplöken! Med några spretiga och luggslitna stjälkar sticker den upp som en hoppfull liten bukett ur den grå massan. I april finns det gott om den att skörda.


Piplöken är en perenn matlök. Det betyder att den övervintrar utomhus från år till år. Vår piplök växer upp varje vår, först av alla, utan att vi behöver göra någonting. Hur grymt är inte det? Redan i mars brukar jag klippa av lite av de allra första stjälkarna i lagom mängd att strössla över äggröra eller toppa en macka. I april brukar det börja gå att ta lite mer.


När piplöken blivit lite större går den fint att äta:

  • Stekt som ett tillbehör

  • Hackad i maten istället för annan lök

  • Fint skivad i sallader och såser


Du kan skörda piplöken antingen genom att klippa av en stjälk nära jorden eller dra upp en enskild lök helt ur jorden. Stjälkarna är uppblåsta och ihåliga, men när plantan kan den utvecklas till en kraftig lök vid basen som nästan påminner om en mindre vanlig gul lök vid basen. Båda delarna är ätbara och goda.


Närbild på en blommande piplök, med två bin som sitter på den vita blomman.


Det allra bästa med piplöken är ändå att den blommar så fint och så tidigt! Redan i mitten av juni kan blommorna vara fullt utslagna och duka upp en buffé för bin och andra insekter. Det blir lite av en sport att räkna hur många honungsbin, humlor och fjärilar som är där samtidigt.


Varför är det så viktigt med blomningen då? Jo, för att skapa biologisk mångfald i sin trädgård och i sin närmiljö räcker det inte med att ställa ut bikupor. Tvärtom kan de konkurrera med de vilda insekterna om maten som finns. Och fast honungsbin är jättebra för pollinering och för att få riktigt bra produkter som honung och bivax, så är det inte honungsbina som är hotade - det är de vilda bina som är det.


Vill du på riktigt hjälpa bin och biologisk mångfald så är det att så mer blommor och att skapa fler naturliga miljöer för bina som gäller. Piplöksplantor är ett steg på vägen.Närbild av en fjäril på piplök.

Piplöken kan skördas ända fram till vintern här hos oss i Värmland. Den växer upp igen efter skörden och milda vintrar kan den stå grön året om. Jag har sått mina piplökar från frö för ca fem år sedan, och sedan dess har de glatt slagit ner bopålarna i min trädgård. Jag gör inte mycket med dem, gödslar inte direkt och låter dem med jämna mellanrum övermannas av ogräs. Vattningen är också sparsam. Det är en väldigt tacksam växt, precis som jag gillar i min köksträdgård.


Just nu säljer vi inga piplöksplantor, men det finns fröer att köpa från till exempel Impecta och Runåbergs. Jag tycker jag får bäst resultat när den såtts på vintern, utomhus eller i växthus i en kallsådd, eller tidigt på våren. Till nästa vår ska jag försöka få mycket fler plantor att sälja - alla jag hade gick åt på några timmar på senaste REKO-ringen.


Några sista piplökstips:

  • Skörda aldrig mer än hälften av en planta, då har de kvar både växtkraft och blomkraft

  • Dela plantan tidigt på våren när den blivit stor så att du får fler plantor att plantera

  • Samla egna fröer när de blivit svarta och torra till hösten


Ha en fin dag,

Elin