• Elin Iderström

Höst på Tistelgården

Höstmörkret har lagt sig över gården. Bina är invintrade, honungen skattad. Nu väntar ljusstöpning, den sista honungsslungningen och julpyssel!


Ett gult bivaxljus som brinner på en mörkbrun kista.
Jag älskar så lukten av bivaxljus! Det doftar svagt, svagt av honung.

Ja, ni vad ska man säga om sommaren? Det är ju ingen idé att dra hur det är speciella tider och att saker inte blev som man tänkt sig. 2020 är nog året som gett mig flest kurvbollar hittills. Men nu när höstlovet är slut lackar det verkligen mot vintern och jag är pepp på att sitta inne och greja med mitt bivax.


Honung till jul

Det har varit lite trixigt att få ihop försäljningen av mina fina grejer från bina. Många evenemang och marknader flyttades eller blev inte av alls, och en del marknadsförsäljning som ändå blev inbokat har jag själv behövt ställa in för att jag helt enkelt varit förkyld. På samma sätt har jag inte velat jobba med varken honung eller andra produkter medan jag varit förkyld, och med tre skolbarn kommer det och går snuvor med jämna mellanrum. Det haltar framåt.


Men, det är självklart petitesser i sammanhanget. Är smällarna inte större än så finns inget att klaga på. Nu försöker jag istället planera hur jag ska få ut allt fint i december! Jag vill ju sannerligen dra mitt strå till stacken för att det ska finnas riktigt hållbara, användbara, fina och närproducerade julklappar och små fina gå bort-presenter till advent att köpa.


I min bi-ateljé hoppas jag under hösten kunna tillverka:


- Honung

- Extra raw fryst honung

- Hantverksljus av bivax

- Egentillverkade ljusstakar till smala bivaxljus

- Bivaxdukar

- Gör det själv-kit med bivaxsslva

- Honungsbräck

- Presentkorgar med ett urval av produkter


Elin visar upp två burkar med bivaxdukar i sitt kök.
Små bivaxdukar till små skålar, glas och sånt. Kan det vara nåt?

Planen är sedan att sälja på Reko-ring Karlstad från ungefär mitten av november och större delen av december. Jag kommer eventuellt att ha saker till försäljning inne i Karlstad centrum också, men får återkomma om det blir så eller ej. Större presentkorgar kommer få beställas i förväg. Det ska bli så kul!


Honungsskörden

Honungen har inte riktigt flödat i mina bigårdar i år. Jag har delat de flesta bikupor för att få fler samhällen, och bina har svarat med lite mindre honung. Så klart, de har ju behövt lägga kraft på att bygga upp sig istället. Vem vet, de kanske kände av sig att jag inte skulle kunna stå och sälja så mycket ändå.


Jag har dock ett par lådor kvar att slunga, så en sista omgång med lite nyslungad honung kommer det att bli inom några veckor. Håll utkik!


I den senaste slungingen, som jag trodde skulle ge mörk sensommarhonung, så fick jag superljus honung. Det är så spännande, man vet verkligen aldrig vad man får. Jag tror att den här ljusa färgen kan bero på att bina flugit mycket till klöver och rallarros? Det slutar aldrig att fascinera mig hur stora skillnader det blir och hur knepigt det egentligen är att det som säljs mest i butikerna är den där standardiserade varianten där man blandat ihop honung för att det ska smaka och se ut precis likadant varje gång.... När man kan ha de här häftiga variationerna i smak, konsistens och utseende?


Ljus honung i en burk i Elins kök.
Sista lådorna med honung brukar vara rätt mörka – så kommer det här superljusa och överraskar?

Under sommaren testade jag att burka en extra raw honung. Jag slungade inte ramarna i honungsslungan utan honungen fick självrinna långsamt ur vaxkakorna. Sedan gjorde jag bara en grovsilning, istället för att låta den gå igenom fyra silar – allt för att bearbeta den så lite det bara går. Efter det åkte den rätt in i frysen! Det här är en variant av en metod från Japan som jag läst om, och syftet är att bearbeta honungen så lite som möjligt för att den ska behålla så mycket goda egenskaper som möjligt. Förhoppningsvis kommer jag att ha både "vanlig" nyslungad honung och extra raw honung att sälja snart.


Två burkar med extra raw honung i solljus.
Nu står de här godingarna i frysen, och kommer vara min superfood i vinter.

Säg gärna till om du är intresserad av några särskilda produkter till jul eller advent! Lämna en kommentar här eller skriv på Facebook eller Instagram.


Ha en fin vecka!

/Elin