• Elin Iderström

Granskottssirap på honung

Dags att testa något nytt; granskottssirap gjort av honung! Så här gör du – och så här smakar det.



Det går att göra så mycket gott med honung! Självklart är honung, och särskilt nyslungad sådan, god i sig själv, men den går också att använda till massor av annat smaskigt. Ett recept som jag själv länge velat prova är att göra granskottssirap.


Granskott innehåller eterisk olja med terpener som lindrar hosta och är bakteriedödande. Honungen i sig är också antibakteriell, vilket gör det till en miild, lenande kur när du har ont i halsen. Du kan ta en tesked om dagen, gärna om kvällen- Dessutom innehåller granskott c-vitamin så kanske piggar det upp lite med.


Granskottssirap går att göra på både socker och honung, jag valde att använda en kristalliserad honung från förra året för att se hur det blev. Vätskan i granskotten ska liksom smälta honungen, så jag tänkte att det var ett bra sätt att använda honung som inte har så rolig konsistens längre.



För att göra granskottsirap behöver du granskott, honung och en glasburk. Och tid.

Tips för att plocka granskott

Plocka helst små skott, som är ungefär som en lillfingernagel i storlek. Du behöver markägarens tillstånd för att plocka dem, men du får plocka fritt från granar som blåst ner. Det brukar ofta finnas.

Tänk också på att inte plocka toppskott eller skotten längst ut på grenarna om du plockar från små granar, det gör att formen på dem förstörs inför att de ska växa sig sig stora-



Skotten är de ljusa, nya delarna på granen som växer längst ut på trädet.


Granskotten kan plockas året om, bara du tar nya färska skott. Gulligt nog kallas skotten också för "strunt".


Om du inte får tag i markägaren, är det det okej att plocka skott från nerfällda träd. Plocka varsamt oavsett!

Recept:

Granskott (går också bra med tallskott)

Honung


Skölj och rensa granskotten noga.

Varva granskott och honung i en glasburk, det ska vara ungefär samma mängd av varje.

Ta på lock och ställ i ett fönster (ej full sol, välj ett fönster åt väst eller öst) i 3-4 veckor.

Vänd och skaka på burken varje dag.

När honungen har smält är sirapen färdig!

Sila vätskan och förvara mörk och svalt.



Skölj noga (och strunt i den rostiga silen, alla finsilar har gått till honungen, haha!)
Varva i glasburken...
Tadaa! Inte så mycket för världen, men jag börjar med lite för att se om jag gillar't.

Efter ett tag börjar honungen skikta sig, För var dag blir det mer sirap och mindre honung.

Sila och häll upp i en flaska. Klart!

Så hur smakar det?

Jag provade granskottssirapen till jordgubbar efter att ha läst tips om att det skulle passa fint ihop. Helst skulle det väl ha varit lite vaniljglass till också, men det var slut i frysen efter värmeböljan. Och hur var det?



Nja.


Det var ingen sensation till jordgubbar. Smaken är väldigt mycket honung, fast sötare, och så en kärv, aningens besk, skogssmak på det. Jag tror inte den kommer ersätta chokladsåsen eller honungen till glassen hemma hos oss, men som hostdämpande medicin tror jag fortfarande på den.


Fortsättning följer efter nästa förkylning!


Ha det gott,

Elin



1 kommentar
 

©2020 by Elin Iderström. Proudly created with Wix.com