• Elin Iderström

Gör det själv: Bivaxssalva

Många tycker att bivaxssalva är den bästa salvan som finns. Jag håller med! Här får du utförliga steg-för-steg-anvisningar om hur du gör egen bivaxssalva på ett enkelt sätt.Egen bivaxssalva är mild och fin för massor av användningsområden.


Jag själv har använt bivaxssalva lääänge. Först köpte jag färdig och sedan har jag gjort på egen hand de senaste åren. Det blev ännu roligare sedan jag blev biodlare eftersom jag kan se till att använda det allra bästa bivaxet till salvan!


Bivaxssalva är en så fin och allsidig produkt. Bra för torra läppar och händer, bra till kalla kinder i skidspåret eftersom den inte innehåller vatten och den är mild och perfekt till små, små barn. Dessutom är den jättelätt att göra själv med bara närproducerande naturprodukter. Vi har precis börjat sälja Gör det själv-kit med bivaxssalva så jag tänkte att det skulle passa bra med nogranna instruktioner om hur du gör.


Du kan använda de här instruktionerna vare sig du köper kit från Tistlgården eller skaffar bivax på egen hand. Detta är grunderna för salvmakningen, sedan är det bara att experimentera med olika smaksättningar, oljor och tillägg.Bivax, burkar och rapsolja.
Mitt favoritrecept innehåller bara vårt eget bivax av högsta kvalitet och lokalproducerad rapsolja från Västanås Gård.

Ingredienser

Ca 25 g bivax

1 dl rapsolja (det går också bra med många andra oljor, som kokosolja eller olivolja)

Ev doftsättning som några droppar honung eller eterisk olja


Du behöver också ha förberett rena burkar att förvara salvan i.


Här behöver vi stanna upp vid val av bivax. Se till att du har bra bivax när du gör hudvårdsprodukter! Här har jag skrivit mer om bivax, men i korthet behöver du känna till att bivax återanvänds inom biodling och kan innehålla rester av allt möjligt, till exempel paraffin och läkemedel som antibiotika. För att få bra bivax är att det allra bästa är att köpa täckvax av en biodlare. Då får du nyproducerat, rent vax som inte återanvänts en enda gång. Näst bäst skulle jag säga är att köpa bivax som är godkänt för kosmetika, det finns till exempel här. Jag skulle inte använda bivax i ark till bivaxsalva alls (i stickprov så har det framkommit att en del innehåller upp till 11 % paraffin!).


I Tistelgårdens Gör det själv-kit för bivaxssalva ingår vårt bästa bivax och allt du behöver för att göra bivaxssalva, förutom olja. Det väljer du själv din favorit direkt från skafferiet.


Instruktioner

Det enklaste sättet att göra en mindre mängd bivaxsalva är att röra ihop den direkt i de burkar du ska förvarar den. Dessa instruktioner utgår från det, längre ner hittar du tips på andra sätt.

 1. Lägg i den mängd bivax du ska använda i varje burk. I vårt Gör det själv-kit är varje bivaxpuck ca 25 g, de delar du på hälften och lägger en i vardera burk som medföljer. Burkarna är på 60 ml.

 2. Häll i en halv dl rapsolja i varje burk. Du som har vårt kit behöver inte mäta, fyll bara upp med olja till strecket på burken där skruvningen börjar.

 3. Ställ burkarna i en kastrull. Fyll kastrull med vatten upp till ca 2/3 av burkarna. Ställ gärna burkarna på en trasa eller liten duk i vattenbadet så att de står stadigare.

 4. Ställ kastrullen du nu gjort på spisen och sätt på medelvärme.

 5. Nu får du börja ha koll på salvan så att det inte blir för varmt i vattenbadet du gjort i kastrullen! Bivaxet ska smälta ihop med oljan, vilket sker redan runt 65 grader, så det behöver inte bli så hett. Våra spisplattor går upp till 9, jag brukar justera mellan 5 och 6. Det viktigaste är att se till att vattnet inte kokar, så att det kommer vatten i burkarna eller så att de välter. Några få bubblor små, små bubblor är okej men inte mer. Ju mindre du värmer bivaxet desto mer nyttigheter blir kvar i det också.

 6. När vaxet börjar smälta rör du försiktigt då och då.

 7. När allt är smält och bivaxet och oljan gått ihop helt i en vätska utan bitar i tar du bort kastrullen från plattan.

 8. Nu kan du tillsätta några droppar eterisk olja eller pyttelite honung för att ge salvan doft och smak. Rör i försiktigt i så fall.

 9. Låt burkarna svalna långsamt. Låt dem gärna stå kvar en stund i vattenbadet och lyft ur dem först när du kan ta i dem med händerna utan att de känns för varma.

 10. När den översta ytan i burkarna svalnat till en gul yta kan du lägga på en duk över burkarna så det inte kommer in damm eller andra partiklar från luften medan de svalnar. Sätt inte på locket innan de stelnat och alltså svalnat helt, då kan det bildas kondens.

 11. Sätt på locket när vaxet svalnat helt. Nu är salvan klar!


Förvara salvan mörkt i rumstemperatur, men inte för varmt. Använd gärna en mörk burk. Salvan brukar hålla minst ett år, men eftersom det är naturprodukter så varierar det exakta innehållet något.


Bivax,olja och burkar.
Förbered salvmakningen genom att dela bivaxet och välj olja.
Bivax och olja i burkar i ett vattenbad.
En trasa i botten av vattenbadet hjälper till att hålla burkarna stabila.

När bivaxet börjar smälta delas det i mindre bitar. När allt är helt ihopsmält utan bitar kan du ta bort det från värmen.


Stelnande bivaxssalva.
När salvan svalnar stelnar den. När burkarna ser ut så här kan du lyfta dem ut vattenbadet utan grytvantar.
Bivaxssalvburkar under en bakduk.
När salvan stelnat så här mycket kan du lägga en duk över dem.
Bivaxssalva i bruna burkar.
Tadaa! Färdig bivaxssalva av finaste kvalitet!

Fler varianter


I micro

Du kan också smälta ihop salvan i micron istället för i ett vattenbad, men det är lite krångligt att ha koll på och inget jag rekommenderar. Du vill inte att hopkoket ska bli för varmt så det börjar bubbla. Om du vill prova micro får du ha låg värme och ta en kort tid i taget medan du testar dig fram efter rätt värme. Rör i så fall salvan efter att du smält ihop den i micron.


I bunke på vattenbad

Om du vill kan du göra bivaxsalvan i en bunke istället för direkt i burkarna. Då blandar du istället bivaxet och oljan i en värmetålig bunke som du ställer i vattenbadet och häller över i burkar efter att oljan och bivaxet smält ihop. Det här är enklare om du ska göra många burkar, eller om du vill vispa hopkoket så det får en mjukare konsistens.


Med ringblomsolja

Ringlommor är bra till all möjlig hudvård och ringblomssalva är en storfavorit för många. Du kan enkelt ersätta olja i det här receptet med ringblomsolja för att göra ringblomssalva istället.


Så gör du ringblomsolja:

 1. Fyll en glasburk till hälften med ringblommor. Plocka blommorna en solig dag och använd hela blomman, både blad och själva fästet.

 2. Fyll på upp till kanten med rapsolja eller olivolja.

 3. Sätt på locket och ställ i ett öst- eller västfönster i ca 2 veckor. Rör om i burken en gång om dagen.

 4. Sila oljan genom en fint tyg eller kaffefilter efter två veckor. Se till att pressa det sista ur blomorna för att få med allt nyttigt.

 5. Använd direkt eller förvara i en mörk burk i upp till ett år.


Mjukare salva

För att få mjukare salva kan du minska mängden bivax i förhållande till olja. Det är bara att testa sig fram och se vad du gillar bäst. Du kan också få en mjukare salva genom att röra den medan den svalnar. Då fortsätter du helt enkelt att röra den medan den gulnar tills du har fått den konsistens du vill ha.


Body butter

Om du vispar salvan kraftigt medan den svalnar så får den en konsistens som liknar body butter. Om du vill göra detta får du smälta ihop bivaxet och oljan i en bunke på vattenbad, och vispa kraftigt efter att du lyft bunken ur vattenbadet, efter att oljan och bivaxet smält ihop. Vispa sedan tills du har den konsistens du vill.Att röra eller inte röra

En del menar att det är viktigt att röra medan salvan svalnar till fastare form för att det inte ska bli klumpar i den. Man ska då röra tills den är ca 50 grader varm. Andra menar att man inte ska röra den då det är bäst för hållbarhet och för att inte få in luft att hälla upp den direkt. Jag själv har gjort efter båda varianterna och tycker att de går lika bra, jag har inte upplevt att det blir klumpigt om jag inte rör. Numera rör jag inte medan salvan svalnar då jag inte ser någon mening med det, men om du får klumpar i salvan kan det vara bra att testa. Du kan då värma upp din klumpiga salva igen i ett vattenbad och rör försiktigt medan den svalnar. Sluta röra så snart du ser en antydan till att salvan börjar gulna i kanterna.


Lycka till med din salva! Hoppas du ska tycka lika bra om den som jag och många andra. Är du nyfiken på att köpa ett kit för att göra egen bivaxssalva kan du läsa mer på Ny produkt: Gör det själv-kit bivaxssalva.


Ett kit med allt som behövs för att göra salva av bivax.
Tistelgårdens Gör det själv-kit bivaxssalva.

Ha det gott,

hälsningar Elin


PS. Det kan också vara bra att nämna att det inte är tillåtet att sälja eller ens ge bort salva utanför hushållet utan att den är registrerad och kontrollerad årligen hos Läkemedelsverket. Det är en av anledningarna till att vi själva säljer Gör det själv-kit.

1 kommentar