• Elin Iderström

Bra att veta om bivax

Bivax är ett fantastiskt material att använda till ljus, impregnering, hudvård och mycket annat. Här är några saker som är fint att ha koll på angående bivax – särskilt om du vill göra egna produkter.


En stor gul klump av bivax och bivaxkakor utan honung.
Till vänster; smält och silat bivax. Till höger: Vildbyggda bivaxkakor direkt från bikupan.

Brukar du ha tända bivaxljus hemma? Då vet du att de sprider en svag doft av honung runt sig och att de ger ett mjukt sken som lyfter varenda ruggig höstkväll. Till skillnad från paraffin och stearin så renar faktiskt bivaxljus luften, de sprider negativa joner som rensar inomhusluft från damm och små skräppartiklar. Medan doftljus och konventionella ljus av stearin och paraffin, som är gjort av slaktavfall, sprider sot och ibland kemikalier så kommer det bara vattenånga från bivaxljusen, som bara består av grundämnena kol och väte.


Ljus är bara en av alla fina saker som du kan göra av bivax och ju mer jag lär mig om det desto mer vill jag använda det. Men det finns en del saker som är bra att veta om bivax och som kan vara viktigt att ta ställning till hur du vill förhålla dig till. Men låt oss ta det från början!


Finurligt byggmaterial

Bivax är binas byggmaterial. De tillverkar det själva i sin kropp, genom att pressa ur flagor ur bakkroppen och sedan forma dessa flagor till vax som det går att jobba med. Bina använder det sedan till bostad, matförråd och barnkammare, ja, allt de behöver bygga! Särskilt på våren är byggarlusten stor och bin som får extra utrymme i bikupan fyller det snabbt med vaxbyggen. Vaxet håller otroligt bra när bina får bygga det enligt sin egen struktur, som är ett exakt system av hexagoner. Strukturen kan bära upp till 22 gånger sin egen vikt! Alltså, 100 g vax kan hålla upp 2,2 kg honung!


Som biodlare får man alltid en del vax att ta hand om. Jag skrapar bort täckvaxet från ramarna innan jag slungar honungen, det är det lager med nytt och fint vax som bina lägger som ett lock över varje honungscell. Jag tar också bort gamla ramar i bikupan som börjar se skruttiga ut och tar bort vildbyggen, alltså det som bina bygger utanför själva ramarna inne i bikupan. Alla vaxrester tar jag hand om, liksom de flesta andra biodlare.


Avskrapat bivax i en sil.
Så här kan vaxskrap se ut efter en slungning. Nu ska det tvättas, smältas och silas innan det används.

Bra grejer med bivax

  • 100 % naturmaterial och komposterbart

  • Återanvändbart

  • Förnyelsebart; bina bygger mer varje sommar

  • Renar luften vid förbränning

  • Har en antibakteriell effekt, motverkar svamp och är antioxidant

  • Innehåller bland annat vitamin A

  • Kan impregnera och täta olika material

  • Ger ett skyddande ytskikt utan att vara helt tätt, vilket är bra i till exempel salvor


Olika slags vax

I Sverige och på många andra ställen i världen återanvänder biodlarna vax i bikuporna. Efter honungssäsongen så rensas och silas vaxet och återanvänds i olika former. Det vanligast är att det valsas till mellanväggar som biodlaren kan sätta tillbaka in i bikupan. På så sätt kan bina lägga mer kraft på att göra honung istället för att bygga vax.

Två gula ark med bivax.
Så här ser vaxarken ut som ofta säljs av biodlarföretag. Arken används som mellanväggar i biramar.
En biram med honungsbin och vax.
Här har bina dragit ut vaxarket till celler, börjat fylla på med honung och till viss del täckt dem med vitt, nytt täckvax.

Det är smart att återanvända bivax, men tyvärr så finns det nackdelar. Bivax är ett av de livsmedel som det fuskas mest med i hela världen. Det finns de som drygar ut bivaxet med paraffin för att tjäna mer pengar på sin försäljning. Det finns stickkontroll av bivax som visat sig innehålla hela 11 % paraffin och inget av det återanvända bivaxet vid en del sticktester har varit utan paraffin.


Även det bivax som inte innehåller paraffin kan innehålla rester av läkemedel som antibiotika och bekämpningsmedel som använts av tidigare biodlare som behandling mot sjukdomar och parasiter. Det binds i vaxet. Vaxet kan också ha förlorat många av sina bra egenskaper om det värmts upp för mycket och för länge.


Du som vill använda bivax till salvor och hudvård bör därför i min mening inte använd vax som återvunnits flera gånger, som till exempel de ark som säljs av biodlingsföretag. Mitt tips är att istället köpa täckvax direkt av en biodlare. Täckvaxet är som jag nämnde producerat av bina denna sommar, det vet man eftersom de använt det för att täcka den nya honungen med. Om du inte får tag i det skulle jag leta efter ett ekologiskt bivax som är godkänt för kosmetisk användning i olika webbutiker om du vill göra salva eller annan hudvård. Jag själv använder bara täckvax även till bivaxdukar du har över mat istället för plastfolie. Det känns så där att inte veta vad man slår in sin mat i.


Små gula vaxpuckar.
Varsamt behandlat täckvax är perfekt att göra salvor av. Annat vax kan användas till tex ljus och impregnering.

Olika färger på bivax

Det kan vara bra att veta att det naturligt finns olika färg på bivax. Färgen kommer dels från vilka blommor bina besökt och det kan också ha blekts av solen.


Men, missfärgningar kan också visa att vaxet inte är av toppkvalitet. Vax som stormkokats kan till exempel bli brunt eller till och med grönaktigt. Om vaxet värmts upp på det sättet kan det ha förlorat en del av sina värdefulla egenskaper.


Är det okej att använda bivax till annat än biodling?

Många biodlare tycker att allt bivax ska gå tillbaka till biodlingen, eftersom det är en större efterfrågan än tillgång på det. De tycker alltså inte det är bra att göra till exempel salvor av bivaxet.


Jag håller inte med. Bin mår bra av att bygga vax, och trots att jag är nybörjare, så tycker jag mig nog tro att vi som biodlare skulle kunna låta dem bygga lite mer vax än vad vi gör konventionellt. Särskilt som vi ser att det fuskas med det återvunna vaxet och att det kan innehålla rester av saker vi inte vill ha i det.


Det var det om bivax. Framöver tänkte jag ge mina bästa tips på grejer att göra själv av detta finfina material!


Ha det gott,

hälsningar Elin